de juliol 22, 2011

LRR es posiciona contra la guixera de TOST

L’associació de Ribera d’Urgellet Lo Riu Roig ha enviat cartes a l’alcalde de Ribera d’Urgellet, Antoni Capdevila, al president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, i al diputat de CiU al Parlament de Catalunya Albert Batalla, sol•licitant-los la seva ajuda i la seva intervenció per evitar la construcció de la guixera que l’empresa Knauf GmbH vol explotar a la zona de la Solana de la Vall de Tost, i de la qual ja s’ha publicat al DOGC (el 23 de juny passat) l’anunci d’informació pública sobre la sol•licitud d’autorització ambiental relativa al projecte i l’estudi d’impacte.
La construcció d’aquesta guixera suposarà mals irreversibles a una zona ja prou castigada per l’activitat desmesurada de les dos canteres que hi ha. El projecte de Knauf posa en perill espècies protegides d’animals i de plantes, la zona on es preveu fer-hi la via d’accés a la guixera conté el jaciment de petjades fòssils de l’Edat Pèrmica de la Palanca de Noves, on hi ha les restes fòssils més antigues que s’han trobat fins ara a Catalunya, i és un dels pocs jaciments d’aquestes característiques que existeixen al sud d’Europa. És en tràmit de declaració de BCIL al Consell Comarcal. Tocant a l’àrea d’actuació de la guixera hi ha l’ermita de Sant Genís de Torà de Tost i el castell de Calassanç, tots dos elements greument amenaçats per la seva estructura precària. La zona delimitada per Knauf conté el pas parcial o diversos trams de set camins que connecten els pobles del voltant i que es poden considerar històrics pel seu caràcter immemorial. I, si això no fos motiu suficient per oposar-nos a la guixera, hem de denunciar que la seva construcció no suposarà cap millora per a Tost, ni donarà feina a gent del municipi, ni aportarà cap valor afegit que repercuteixi positivament en el desenvolupament d’aquest territori.
Si bé des de l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet s’assegura que hi ha una oposició total al projecte, també se’ns diu que des del consistori no s’hi pot fer res perquè l’autorització correspon al Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Sigui qui sigui el responsable últim de donar el permís, els representants polítics de la comarca han de ser conscients de tot el que implicarà aquesta guixera. Si creiem que el futur dels nostres pobles passa per treballar en una oferta turística de qualitat basada en els atractius de natura, cultura i esport, no podem permetre l’existència a Tost d’aquesta planta extractora. Autoritzar aquesta infraestructura suposarà posar el punt i final a les esperances de futur de la històrica i segurament mai prou valorada Vall de Tost.