de setembre 12, 2009

ADRALL
















ADRALL:

UTM: E 368465.5, N 4687527.4
Longitud: 1º 24' 8.793''
Latitud: 42º 19' 37.33''
Alçada s.n.m 634 metres
Habitants: 217



El poble d’Adrall es troba en el punt d’intersecció entre les carreteres C-14 i N-260. La seva església, dedicada a Sant Llop, ja era mencionada en època carolíngia, abans de l’any 1000, amb el nom d’Adralle.
En aquest poble hi va haver un castell que, després de la signatura del tractat dels Pareatges d’Andorra de l’any 1288, havia de pertànyer al vescomtat de Castellbò. Malgrat això, la seva propietat va ser retinguda pel poderós Capítol de la Catedral d’Urgell. La font d’economia va ser durant molts anys l’agricultura i la ramaderia, però, en el primer terç del segle XX, les coses van canviar quan la Compañía de Fluido Eléctrico (CFE) es va implantar a la població l’any 1927. A continuació s’inicià l’explotació de l’hulla per a proveir la central però l’abast d’aquesta iniciativa era molt més gran, ja que l’energia que es produïa servia per al subministrament energètic de Barcelona, on hi arribava gràcies a una xarxa de 4.000 torres elèctriques. Passada la Guerra Civil hi hagué un nou canvi: el conflicte bèl·lic i l’arribada de carbó procedent de les mines d’Astúries i de Berga, que era de millor qualitat, va suposar la paralització de l’explotació minera. Això va portar al desballestament gradual d’aquesta xarxa minera i al retorn a l’agricultura i a la ramaderia.
Les mines de carbó estan en procés de reconstrucció visitable per ser obertes al turisme. Compta amb cases de turisme rural.

2 comentaris:

Associació en defensa de l'Alt Urgell ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Com es pot introduir fotos d'Adrall?